برخورد مناسب با فرزند طلاق

با فرزند طلاق چگونه برخورد کنیم؟

سالانه هزاران کودک در دنیا استرس و ناراحتی حاصل از جدایی پدر و مادر را تجربه می‌کنند و برخورد هر فرزند طلاق با توجه به شرایط روحی، شخصیت و شرایط طلاق با این ماجرا متفاوت است. طلاق روی کودک تاثیراتی می‌گذارد که عکس‌العمل کودک در برابر جدایی می‌تواند شوک، افسردگی، نگرانی و ناراحتی باشد و البته کودکان با سن خیلی پایین با جدایی پدر و مادر بهتر کنار می‌آیند.

مهمترین کارهایی که پدر و مادرها برای کمک به فرزند طلاق در این شرایط می‌توانند انجام دهند چیست؟

– دعواها، بحث های داغ و جدل هایشان را در حضور کودک انجام ندهند.

– در زندگی روزانه کودک خللی ایجاد نکنند.

– با دوستان راجع به طلاق و جدایی در حضور کودک صحبت نکنند.

– هر کدام از والدین زندگی کودک را در اولویت قرار دهند.

– بزرگتر ها و سایر دوستان باید به کسانی که طلاق می گیرند و جدایی را تجربه می‌کنند بیشتر کمک کنند و البته در صورتی که آنها نیز تمایل به دریافت کمک داشته باشند.

چگونه به کودک خبر جدایی را بدهیم؟

نحوه رساندن این خبر به کودک بسیار مهم است اینکه هر دو والدین در این لحظه حضور داشته باشند و خبر جدایی را بدون بحث و جدل، بدون خشم و عصبانیت و در کمال آرامش به کودک بدهند و در مورد علت این تصمیم بدون اینکه یکدیگر را مقصر جلوه دهند برای کودک توضیح دهند.

در توضیحات خود به کودک به گونه ای ماجرا را شرح دهید که او بفهمد در این بین مقصر نیست و علت این جدایی و ناراحتی ها عواملی دیگر است. بیشتر کودکان خودشان را در این بین مقصر می‌دانند و علت جدایی را تک تک کارهای بدی که کرده‌اند می‌دانند.

برای کودک توضیح دهید که هر دوی شما عاشق او هستید و برای ادامه زندگی به این نتیجه رسیده اید که کنار هم نباشید و علت آن برخی اختلاف نظرهایی است که با هم دارید. هیچ گاه هیچ شخص و فرد نزدیکی را مقصر این جدایی ندانید تا کودک نسبت به او حس کینه و انتقام نداشته باشد.

به کودکان با سن خیلی کم بگویید:« مامان و بابا دو خانه‌ی جدا از هم خریده‌اند تا دیگر بر سر وسایل دعوا نکنند و هر زمان که تو بخواهی پیش ما هستی و ما هر دو تو را عاشقانه دوست داریم «

کودکان بزرگتر در سن دبستان و نوجوان ها مسائل را بهتر متوجه می‌شوند و علت اختلاف نظرها و دعواهای شما را می‌فهمند و ممکن است سوال های پیچیده تری از شما بپرسند.

۱-عکس‌العمل های کودک و سوال های او!

کودک تمام شرایط را لمس می‌کند و بسیار نگران می‌شود. عکس‌العمل های مختلف نشان می‌دهد که در هر شرایطی باید او را از نظر عاطفی حمایت کنید و به او قول بدهید شرایط و موقعیت زندگی بهتر خواهد شد و همیشه در کنارش خواهید بود. کودکان در این شرایط یا برای خوشحال کردن شما رفتاری انجام می‌دهند تا شما را حمایت کنند و از این تصمیم شما و زندگی شما حس رضایتمندی شان را اعلام کنند یا اینکه برای تنبیه و نشان دادن نارضایتی شان با شما درگیر خواهند شد. و از این طریق می‌خواهند ترس ها و نگرانی هایشان را تخلیه کنند

۲- سوال ها و ترس های فرزند طلاق

از این به بعد با چه کسی زندگی می‌کنم؟

به کدام مدرسه می‌روم؟

کجا زندگی می‌کنم؟

اسباب کشی خواهیم کرد؟

پدر و مادرم کجا زندگی می‌کنند؟

تعطیلات به کجا می‌رویم؟

باز هم دوستانم را می‌بینم؟

هنوز می‌توانم کارهای مورد علاقه‌ام را انجام دهم؟

در حقیقت شما پاسخ همه‌ی سوال های او را نمی‌دانید و شاید اگر بدانید راه درست توضیح آن را ندانید اما باید سعی کنید استرس کودک را در مواجهه با زندگی جدیدش از بین ببرید.

۳- کمک به فرزند طلاق برای شرایط جدید

برخی والدین این امیدواری را به کودک می‌دهند که در آینده دوباره پیش هم برمی‌گردند. اما اگر این تصمیم را ندارید این امیدواری را به کودک ندهید چون هر بار که بین شما فاصله‌ای ایجاد شود، مثلا تصمیم به ازدواج مجدد بگیرید یا اینکه بخواهید صاحب فرزندی جدید بشوید کودک در برابر این تصمیمات سخت مقاومت می‌کند. و علت دوری شما را فرد جدید و فرزند جدید شما می‌داند

– با کودک صادقانه حرف بزنید.

– به او فرصت دهید تا احساساتش را با حرف زدن بیان کند.

– با او احساس همدردی کنید.

– از مشاوران، دوستان و خانواده هایتان کمک بگیرید.

– سلامتی خود را حفظ کنید چون کودک از ته دل نگران از دست دادن شماست.

– اگر از کودک دور می‌شوید ارتباط روزانه خود را با او از طریق تلفن و ایمیل حفظ کنید.

– از کسانی که جدایی را تجربه کرده‌اند و در این راه فرزندانشان آسیب ندیده‌اند مشورت بگیرید.

۴-ارتباط والدین بعد از طلاق

بعد از جدایی هر کدام از والدین زندگی جدیدی را آغاز خواهند کرد اما شما فرزندی دارید که تا زمانی که زندگی می‌کند و شما هم زنده هستید وجه مشترک زندگی شما خواهد بود. برای کمک به کودک و حمایت از او در سنین نوجوانی این واقعیت را بپذیرید که شما برای اینکه بتوانید مسیر درست را پیش روی فرزندتان بگذارید و او را تبدیل به فردی موفق کنید باید با یکدیگر هماهنگ باشید. ارتباطی دورا دور و رسمی در حدی که مشکلات کودک را بتوانید برطرف کنید باید وجود داشته باشد و برای موفقیت کودک سعی کنید به جای تخریب شخصیت یکدیگر و قرار دادن او در جایگاه قضاوت، هماهنگی و علاقه خود را به کودک تحت هر شرایطی نشان دهید.